Styl industrialny śmiało wkroczył do wnętrz komercyjnych. Redakcja Propertydesign.pl przygotowała zestawianie urzekających designem restauracji, którym za sprawą niekonwencjonalnych pomysłów architektów nie można odmówić industrialnego charakteru.

Restauracja Beef n’ Pepper w Warszawie – projekt Marta Lew

 beef n pepper

Restauracja Beef n’ Pepper zlokalizowana jest przy ulicy Nowogrodzkiej 47a w Warszawie. Projektantka Marta Lew wspomina, że współpraca z inwestorem układała się dobrze. – Inwestor miał jasne oczekiwania względem projektowanej przestrzeni – wspomina Lew. Oprócz tego, że restaurację mieli odwiedzać klienci w czasie lunchu, lokal miał się również zapełniać w czasie godzin wieczornych. Dlatego centralne miejsce zajmuje bar, który miał przyciągnąć klientów po godzinach pracy. Bar zaprojektowała Lew w taki sposób, aby goście siedząc przy nim mogli obserwować co się dzieje w restauracji.

Projektantka postawiła na drewno, neutralne kolory, szarości i białą ceramikę. Klienci mogą zauważyć właśnie białe kafelki, które widać z częściowo otwartej kuchni. Dzięki temu zabiegowi lokal wydaje się również większy. Restauracja utrzymana jest w stylu industrialnym.

Restauracja Salina w Bochni – projekt Grycaj Design

salina

Projektowana restauracja posiada powierzchnię 450 mkw. Wnętrze zostało zaprojektowane w stylu industrialnym. Już od wejścia napotkać możemy indywidualnie przygotowane elementy wystroju. Centralną część stanowi kominek gazowy, wykończony blachą miedzianą i otoczony stolikami. Na uwagę zasługuje również designerskie oświetlenie.

Wnętrze podzielone zostało na trzy strefy funkcjonalne. – Dla klientów szukających nieco intymności przygotowaliśmy głębokie sofy pod i nad antresolą, w części centralnej podzielonej podestami miejsce znajdą goście wizytujący lokal w grupie nawet do 35 osób. Natomiast za barem, przy otwartej kuchni umieściliśmy salę bankietową, która przez swój wyjątkowy wystrój przyciągnie uwagę nawet najbardziej wymagającego klienta – mówi Jacek Grycaj, odpowiedzialny za projekt.

Restauracja Semolino ristorante w Warszawie – projekt KDesign Architekci

semolino

Semolino ristorante to niebanalny lokal, który znajduje się na warszawskim Mokotowie w samym centrum biznesu. Jego styl loftowo–industrialny komponuje się z otoczeniem, a jego design jest lekki i przytulny.

Nowoczesna restauracja zyskała ciepły i przytulny wygląd, dzięki połączeniu miedzi i drewna. To ciekawe miejsce gdzie możemy patrzeć jak kucharze przygotowują nasze ulubione dania, bowiem kuchnia otwarta jest na salę. Restauracja nie posiada stałego menu – codziennie kucharze tworzą nowe dania by trafić w gusta i zadowolić podniebienie każdego gościa.

Restauracja The Dorsz w Krakowie – projekt Libido Architekci

the dorsz

Restauracja podzielona jest na pięć sal, rozłożonych na dwóch kondygnacjach. Każde z pomieszczeń ma charakterystyczny dla siebie akcent, odróżniający je od pozostałych. Parter lokalu jest jasnym wnętrzem, wypełnionym drewnem, ciemnymi industrialnym lampami oraz instalacjami z kabli i żarówek. – Już z ulicy uwagę przechodnia przykuwają drewniane żyletki, układające się w symbol londyńskiego metra. Poza tradycyjnymi stołami, wzdłuż jednej ściany znajduje się długi barowy blat z czarnymi hokerami i małą galerią fotografii – wspominają.

W ostatniej sali na parterze zlokalizowany został oryginalny brytyjski range do smażenia, który jest niejako gwarantem jakości kuchni. W restauracjach serwujących „fish and chips” obowiązuje niepisana zasada eksponowania tego urządzenia, niczym zwycięskiego trofeum. O rybnym charakterze lokalu przypina znacznych rozmiarów ręcznie malowana ryba z elementem polsko-brytyjskiej integracji językowej.

Klimat w piwnicy został zdominowany przez autentyczne kamienne ściany. Jedna z sal jest jasna, wypełniona stołami wykonanymi z oryginalnych bębnów kablowych, oraz dużych zwieszonych z sufitu lamp. Natomiast druga sala, w odróżnieniu do pozostałych ma czarny sufit, przez co uwaga skupia się na podświetlonych drewnianych stołach i historycznych ścianach.

Restauracja Nasza Kuchnia w Warszawie – projekt In Design Zbigniew Kostrzewa

nasza kuchnia

Restauracja Nasza Kuchnia funkcjonuje w kompleksie Dzielna 60. Niewielka dwupiętrowa restauracja została zaprojektowana jako industriale wnętrze, pokazujące uroki Warszawy. Na ścianach można podziwiać wielkoformatowe fotografie Starego Miasta.

Królują tu drewno, kamień, szkło. Metalowe lampy wzmacniają zakładany przez projektantów, industrialny charakter.

Źródło: propertydesign.pl

Print Friendly, PDF & Email

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ