Benihana to ponad 100 lokali na całym świecie – Nowy Jork, Dubaj, Londyn, czy Szanghaj, to tylko niektóre z lokalizacji tej sieci japońskich restauracji. Kolejny lokal tym razem otworzono w Polsce, w samym centrum Warszawy. Koncept wszystkich restauracji powstał w pracowni Buchanan Hartley Architects z Londynu.

Tym razem miejsce dla miłośników azjatyckich smaków powstało w Cosmopolitan Tower. Mieszczący się na parterze lokal ma ponad 540 mkw., 8 stołów Teppanyaki, Japanesse Garden, część restauracyjną, sushi bar i designerską strefę chillout. W restauracji dominnuje kolor czerwony i szary.

Historia sieci sięga lat 60. XX w., kiedy to japoński zapaśnik i basista zespołu Rowdy Sounds Hiroaki „Rocky” Aoki wyjeżdża z Tokio do Stanów Zjednoczonych, aby za zapożyczone pieniądze i 10.000 dol. własnych oszczędności stworzyć Benihanę – pierwszy lokal teppanyaki. Pierwsza Benihana powstała na 56-tej ulicy, na Manhattanie, druga restauracja została otworzona także w tym samym mieście niecałe dwa lata później.

Znakiem rozpoznawczym marki Benihana są stoły Teppanyaki. Jak mówi hasło Benihany „My kitchen is Your table”. Przy każdym stole Teppanyaki może usiąść 8 osób, na które przypada jeden kucharz, który oprócz przygotowywania, krojenia, przyprawiania i „rzucania” na płytę odpowiednio skomponowanych składników, zabawia gości kulinarnymi sztuczkami, tworząc teatralny, niezapomniany występ.

Określenie teppanyaki pochodzi z języka japońskiego – teppan oznacza płytę żelaza, a yaki grillowanie. Jak podają niektóre źródła teppan został po raz pierwszy użyty ponad 200 lat temu w Japonii, jednak swoją międzynarodową sławę zyskał w 1964 r., właśnie po stworzeniu pierwszej Benihany przez Rocky Aoiki. Według przekazów tradycja przygotowywania dań na stołach Teppanyaki pochodzi z domostw japońskich rodzin. Członkowie wielopokoleniowych klanów spotykali się u siebie w domach, w których razem gotowali. Spotkania odbywały się najczęściej przy teppanach, czyli małych grillach. Członkowie rodziny mogli razem spędzać czas oraz kosztować przygotowywane wspólnie jedzenie.

W warszawskim lokalu miłośnicy azjatyckiej kuchni mogą spróbować wyjątkowych potraw przygotowywanych zgodnie z japońskimi recepturami, spędzić czas z przyjaciółmi oglądając kulinarne show „serwowane” przy stołach Teppanyaki oraz odpocząć przy fachowo skomponowanych drinkach w designerskim wnętrzu strefy chillout.

Źródło: propertydesign.pl

Print Friendly, PDF & Email

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ