Restauracja Kalaya to przeniesiony z antypodów punkt na gastronomicznej mapie Warszawy. Projekt lokalu powstał na deskach pracowni Lange Projekt, a generalny wykonawcą była firma Xplan.

Trzypoziomowa restauracja o powierzchni 240 mkw. oferuje przysmaki kuchni australijskiej. Gości witają oryginalne wnętrza, które kojarzą się z piaskiem, ciepłem i bezdrożami Australii.

Do budowy barów użyto między innymi patynowanej stali, metodę tę wykorzystano również do obróbki krzeseł i hokerów, które zdobią wnętrza. W restauracyjnych łazienkach znalazły się ręcznie robione, ceramiczne umywalki. Charakterystycznym elementem wnętrza jest również wykorzystanie płytek imitujących cegłę.

Kalaya w języku australijskich aborygenów znaczy emu – lądowy ptak nielotny zamieszkujący cała Australię. Pomysłodawcą i założycielem restauracji w Warszawie jest Greg Bateup. Współczesna kuchnia australijska czerpie z tradycji rdzennych mieszkańców tego kontynentu, ale znajdują się w niej także liczne inspiracje pochodzące z kuchni europejskich i azjatyckich. Menu Kalaya w Warszawie powstało z połączenia australijskich smaków i produktów sezonowo dostępnych w Polsce.

Red.

Print Friendly, PDF & Email

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ