Nowa restauracja Loco Mexicano powstała przy ul. Grójeckiej w Warszawie. Lokal to połączenie restauracji z piwnym multitapem (popularna za granicą forma baru serwującego rodzime i egzotyczne browary rzemieślnicze prosto z beczki). W menu królują steki z wołowiny oraz autorskie dania kuchni inspirowanej Meksykiem i południem USA. Z 12 kranów podawane są m.in. belgijskie klasyki piwne i napoje polskiego piwnego rzemiosła.

Loco Mexicano przy Grójeckiej to druga w Warszawie restauracja pod tym logo. Loco Mexicano przy ul. Wiatracznej słynie z dań meksykańskich, które mają coraz szersze grono zwolenników na całym świecie.

Sztuka kulinarna Meksyku łączy w sobie tradycje tubylczych Indian oraz hiszpańskich konkwistadorów, a opiera się przede wszystkim na roślinach strączkowych i kukurydzy. Ale kuchnia meksykańska to nie tylko zupa nachos czy wszystkim dobrze znane burrito. To także steki czy pszenne tortille wypełnione mieszanką serów oraz wybranymi dodatkami.

W 2010 r. UNESCO uhonorowało kuchnię Meksyku, jako pierwszą na świecie, wpisaniem na Listę Niematerialnego Dziedzictwa Ludzkości. Kuchnia tex-mex czyli kuchnia teksańsko-meksykańska powstała w wyniku adaptowania tradycji kulinarnych Meksyku przez osadników z południa USA, szczególnie na terenie dzisiejszego stanu Texas.

Red.

Print Friendly, PDF & Email

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ