Pomysł zamienienia ulicy Traugutta w woonerf , czyli rozwiązanie sprzyjające uspokajaniu ruchu samochodowego w centrum Łodzi, zdał egzamin i przyciąga biznes gastronomiczny.

Woonerf to rodzaj ulicy w strefie zurbanizowanej, na której położono nacisk na wysoki poziom bezpieczeństwa, uspokojenie ruchu i wysokie walory estetyczne, przy zachowaniu miejsc parkingowych i funkcji komunikacyjnej, z priorytetem dla pieszych i rowerzystów.

Do tej pory ulica nie była szczęśliwa dla restauratorów. Lokale zmieniały się tu szybciej niż na słynnej ulicy Piotrkowskiej. Z działalności zrezygnowały między innymi angielska smażalnia „The Dorsz” i wegańska restauracja „W Te Pędy”. Po latach zamknęła się kawiarnia w Grand Hotelu.

Zanim skończyła się przemiana ulicy Traugutta w podwórzec, gastronomicy docenili nową przestrzeń. Po remoncie otworzyły się dwie nowe knajpki, a pod koniec października na podwórcu rozpoczęła działalność restauracja „Motywy”. Otworzyła ją właścicielka, która prowadzi już restaurację „Mitmi” w Off Piotrkowska.

Od 4 listopada na woonerfie działa pizzeria – nomen omen – „Woonerf”. – Uważamy, że woonerf to fajna wizytówka Łodzi. To miejsce, na które miasto stawia i które ma szanse stać się alternatywą dla zatłoczonej Piotrkowskiej – mówi Adam Mróz, menedżer.

TW (źródło: dzienniklodzki.pl)

Print Friendly, PDF & Email

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ