Tradycyjne dania kuchni polskiej, włoskiej i białoruskiej można zjeść w Barze Family przy ul. Legionowej w Białymstoku. Bar założyła czwórka Białorusinów, którzy przyjechali do stolicy Podlasia z Wołkowyska.

Wcześniej pracowali w lokalach gastronomicznych w Moskwie, gdzie zdobywali kulinarne doświadczenie. Postanowili jednak mieć własny bar, w którym będą dania oparte na tradycyjnych recepturach. A pomysł na rodzinny lokal w Białymstoku narodził się, bo podoba im się miasto, jest w nim spokojniej niż w Warszawie i blisko do domu.

Na Białoruś jeżdżą raz w tygodniu nie tylko w odwiedziny, ale też po to, by przywieźć białoruskie produkty – kwas chlebowy czy gazowaną wodę do produkcji własnej roboty lemoniady. Barszcz czerwony, placki ziemniaczane z mięsem, makarony czy bajgle – to tylko niektóre dania, których można spróbować w nowym barze.

Zamówić można ponadto solankę mięsną i gołąbki z mięsem w sosie pomidorowym. Z kuchni włoskiej: pasty – bolognese, carbonara czy makaron z kurczakiem i suszonymi pomidorami, a w ramach kuchni polskiej: m.in. golonkę z kapustą kwaszoną czy schab z grillowanymi warzywami.

W ofercie są także kanapki, m.in. z łososiem, karkówką wieprzową czy kurczakiem, oraz sałatki – grecka czy Cezar z kurczakiem. Warto wpaść na śniadania: amerykańskie – z tostami, jajkami, parówkami i sałatką, francuskie – z croissantem, tostami, dżemem i cappuccino, a także pancake’i z dodatkiem nutelli, bananów, syropu i czekolady.

Specjalnością lokalu jest natomiast „czarny burger” – barwiony atramentem z kałamarnicy, podawany z bułką i różnymi sosami. Jak zapewniają właściciele, podobnego dania na Podlasiu nie ma.

Źródło: bialystokonline.pl

Print Friendly, PDF & Email

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ