Przewodniki Michelin najczęściej opisują luksusowe restauracje słynące z wysokich cen. Ostatnio gwiazdkę otrzymała jednak budka z azjatyckim makaronem i ryżem w Singapurze, w której dania charakteryzują się niską ceną.

Budka z makaronem i ryżem Hong Kong Soya Sauce Chicken Rice and Noodle znajduje się w centrum gastronomicznym Singapuru. Podobnych lokali jest w okolicy dużo, ale tę jedną wyróżnia ogromna kolejka po jedzenie.

Już przed decyzją Michelin lokal miał licznych gości i cieszył się ogromną popularnością. Klient, aby zjeść makaron z Hong Kong Sauce Chicken Rice and Noodle, musiał swoje odstać w kolejce. Dziś czekać trzeba nawet kilka godzin.

Przewodniki Michelin zawierają prosty system oceny miejsc opisywanych w przewodnikach, będący wskazówką dla zwiedzających. Jest to system trójstopniowej oceny: godne uwagi (jedna gwiazdka), warto odwiedzić (dwie gwiazdki), zobacz koniecznie (trzy gwiazdki).

Punktacja ta pozwala zorientować się, czy dane miejsce należy, według autorów przewodnika, do listy obowiązkowej punktów gastronomicznych, które trzeba zobaczyć, czy też można powrócić do niego przy kolejnych odwiedzinach danego miasta, regionu lub kraju.

Gwiazdki Michelin przyznawane są przez inspektorów kulinarnych. Ich zdobycie oznacza zwykle dla każdej restauracji wielki sukces. W Polsce wyróżnione zostały trzy warszawskie restauracje: Atelier, Amaro oraz Senses.

Red.

Print Friendly, PDF & Email

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ