1 września sieć restauracji Vapiano otworzy swój lokal dla mieszkańców Łodzi, stając się czwartą w Polsce i 170. na świecie restauracją sieci typu fresh casual dining.

Łódzka Vapiano w Sukcesji przy al. Politechniki ma powierzchnię 900 mkw., z czego 400 mkw. stanowi sala restauracyjna, a pozostała część to zaplecze kuchenne i magazyny. Restauracja liczy 140 miejsc siedzących w środku oraz dodatkowe miejsca w ogródku sezonowym.

W Polsce Vapiano prowadi trzy restauracje w Warszawie (dwie na Mokotowie i jedną w Śródmieściu). Wszystkie należą do jednego właściciela, który otwiera obecnie lokal w Łodzi.

Początki Vapiano sięgają 2002 r., kiedy to Hamburgu kilku przyjaciół postanowiło otworzyć nową restaurację, stanowiacą otwarte i przyjazne miejsce, w którym każdy będzie się czuł jak podczas wizyty u przyjaciół. Zainspirowani włoskim przysłowiem „Chi va piano, va sano e va lontano” („Kto idzie wolniej, żyje dłużej i zdrowiej”) i umiłowaniem do włoskiego stylu życia stworzyli pierwszą restaurację sieci.

W restauracjach Vapiano nie ma obsługi kelnerskiej, obrusów, zastawy, książki z menu. Wszystko to mogłoby odstraszyć konsumentów, którzy nie mają czasu na oczekiwanie na obsługę, oraz młodzież, która nie chce wydawać pieniędzy na napiwek dla kelnera. Każdy gość otrzymuje więc kartę chipową i z nią porusza się po całej restauracji w poszukiwaniu ulubionych smaków.

Do wyboru z lubianej przez Polaków kuchni włoskiej są: pizza, makarony, sałatki, desery, starannie dobrane wina, prawdziwa włoska kawa i koktajle. W Vapiano wszystkie składniki są świeże i przygotowywane codziennie na oczach gości. Taką możliwość daje otwarta kuchnia, w której pracują kucharze i ich pomocnicy.

W odróżnieniu od innych sieciowych restauracji w Vapiano nie ma też zakładów produkcji i zaopatrzenia, a każda restauracja na miejscu produkuje makaron, gotuje sosy, przygotowuje i marynuje mięsa i dodatki.

Wybrane dania nabijane są na kartę chipową, tak samo robi obsługa baru, podając napój czy deser. Rachunek regulowany jest przy wyjściu z restauracji, na podstawie zamówienia z karty chipowej.

Red. (źródło: lodz.naszemiasto.pl)

Print Friendly, PDF & Email

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ