Otwarta w w 2014 r. restauracja sushi w Londynie, tylko z dziewięcioma miejscami siedzącymi zajęła pierwsze miejsce na liście najdroższych restauracji Wielkiej Brytanii. Obiad w Araki (właścicielem i szefem kuchni jest Mitsuhiro Araki) kosztuje ok. 450 dol. od osoby, nie licząc sake, opłaty serwisowej i napiwku.

Mimo to rezerwacji trzeba dokonywać z wielotygodniowym wyprzedzeniem. Restauracja ma 9 miejsc na sali ogólnej i 6 w prywatnym pokoju (odbywają się zwykle dwa posiedzenia wieczorne). Kuchnię charakteryzują: dbałość o szczegóły (kawior z albino jesiotra), wykwintne smaki (np. włoska biała trufla) i pochodzenie surowców (ryż z własnego pola ryżowego właściciela lokalu).

Araki nie ma menu. Jedzenie przygotowane jest na oczach konsumenta z objaśnieniem, co i jak można jeść. Nie jest to zwykły posiłek, to doświadczenie, które jest warte swojej ceny – taką recenzję uzyskał najdroższy lokal gastronomiczny na Wyspach.

Red.

Print Friendly, PDF & Email

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ