Oryginalne ściany z cegły, ceglano-drewniana podłoga, trzy stalowe konstrukcje – tak wygląda Źródło.bar w Poznaniu. Lokal mieści się w piwnicy starej kamienicy przy jednej z najmodniejszych ulic w centrum miasta. Głównym założeniem architektonicznym było pozostawienie pierwotnego stanu miejsca i dodanie do niego nowych elementów.

W sali wejściowej, naprzeciwko drzwi do lokalu, stanęło stalowe pomieszczenie – bar. Wykonany został ze stalowych profili i siatki oraz zardzewiałych blach, a jego blaty pokrywa surowa płyta MDF. Pomimo niewielkiej powierzchni, w barze udało się wygospodarować wiele miejsca do przechowywania i eksponowania alkoholu i sprzętu barowego.

Po prawej stronie od wejścia mieści się druga stalowa konstrukcja, która pełni funkcję siedziska i przechowalni skrzynek z butelkami. Siedzisko to zaprojektowany przez architektów wałek z ekoskóry z oparciem. Wykonano wiele prób z tapicerem, zanim otrzymano odpowiednio twardy i jednocześnie wygodny mebel. Do górnych profili ramy przykręcone zostały stalowe płaskowniki, z których zwisają żarówki oświetlające wnętrze.

W drugiej sali mieści się największa konstrukcja – ramy z siedziskami połączone ze sobą stalowym „mostem” z siatką i świetlówkami, który umieszczony na linii dawnych drzwi, podkreśla przejście pomiędzy pomieszczeniami. Pomysł z wałkami w ramach wygenerował wiele miejsc siedzących przy ścianach, nie zabierając miejsca w lokalu. W tym pomieszczeniu znalazło się także lustro naszego autorstwa, które tworzy przestrzenną strukturę i jako jedyne spośród elementów wyróżnia się intensywnymi kolorami.

Wnętrza pomieszczenia dopełniają stworzone przez projektantów dwie serie mebli: stołki barowe ze stolikami oraz siedziska – kozły i stoły wykonane z pręta zbrojeniowego. Przy nich klienci mogą wypić m.in. serwowaną w lokalu whisky.

Red. (źródło: propertydesign.pl)

Print Friendly, PDF & Email

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ