Restauracja André w Singapurze, jedna z najlepszych na świecie, świętowała swoje piąte urodziny. Specjalizuje się we francuskiej nouvelle cuisine, a sławę zawdzięcza właścicielowi i mistrzowi sztuki kulinarnej André Chiangowi i szefowi kuchni Johnny’emu Jiangowi.

Najlepsza w Singapurze, 5. na liście restauracji azjatyckich i 37. w rankingu najlepszych na świecie przewodnika San Pellegrino za 2014 r. restauracja André ma swoją siedzibę w trzypiętrowym białym XIX-wiecznym budynku w chińskiej dzielnicy Singapuru. Elegancki, prosty wystrój, dzieła sztuki, w tym gliniane figurki wykonane przez właściciela, miła obsługa, wykwintne menu ze specjalnie dobranymi francuskimi winami przyciągają tu gości z całego świata.

Chiang kieruje się w kuchni filozofią, którą nazywa „octophilosophy”. To wykorzystanie ośmiu elementów do stworzenia ośmiu dań: Pure, Salt, Artisan, Texture, South, Unique, Memory oraz Terroir. Jest to obowiązkowy zestaw degustacyjny w restauracji André.

„Octophilosophy” oznacza też wykorzystanie darów natury, ich smaków i aromatów oraz naukowe podejście do przetwarzania produktów śródziemnomorskiej kuchni. André codziennie zamawia z Japonii 6 kg owoców morza. Daje dostawcom wolną rękę, a ci przysyłają mu to, co danego dnia jest najlepsze na lokalnym rynku. Jednego dnia są to ślimaki, morskie uchowce czy trąbiki, jeżowce i omułki, innym razem homarce, sercówki i przegrzebki.

Dania zachwycają niezwykłym wyglądem i połączeniem smaków. Chiang otworzył ostatnio także restauracje w Paryżu i Tajpej, jednak to lokal w Singapurze jest najlepszym miejscem, by poznać niezwykłe smaki kuchni octophilosophy.

TW (źródło: forbes.pl)

Print Friendly, PDF & Email

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ