Finał VI edycji elitarnego przewodnika Poland 100 Best Restaurants w tym roku odbył się w Szczawnicy w Dworku Gościnnym. Dworek Gościnny – miejsce tegorocznej Gali to miejsce niezwykłe. Tutaj niegdyś bawiła się przedwojenna śmietanka towarzyska, a obecnie skupia życie kulturalne i artystyczne regionu.

Zniszczony przez pożar w 1962 r. został odbudowany od podstaw i oddany do użytku w 2011 r. Piękne wnętrza zabytkowego obiektu wspaniale współgrały z nowoczesnymi multimediami. Dzięki swoim nowatorskim rozwiązaniom obiekt ten był doskonałym miejscem na organizację Gali Poland 100 Best Restaurants Awards 2016.

Konkurs i przewodnik

Konkurs i zarazem przewodnik po najlepszych restauracjach w Polsce to prestiżowy, pierwszy i jedyny w skali kraju projekt o takim zasięgu i formule. Restauracje są bowiem w głównej mierze oceniane przez konsumentów dzięki temu ocena jest bardziej obiektywna i wiarygodna niż recenzja jednego lub garstki krytyków kulinarnych.

Na ocenę i końcowy wynik składają się: ocena restauracji przeprowadzona przez ankieterów wśród klientów odwiedzających daną restaurację, głosowania na stronie internetowej akcji, głosowania w mediach społecznościowych oraz ocena inspektorów przeprowadzona podczas badania Mystery Shopping.

Najlepsza restauracja

Nagrody były przyznawane w kategorii: Najlepsza restauracja w Polsce oraz Najlepsza karczma w Polsce w czterech grupach : Award of Excellence – jeden widelec, Best of Award of Excellence – 2 widelce, Grand Award – 3 widelce oraz Grand Award – 3 widelce plus. Miejsce restauracji w grupie ustalane jest na zasadzie: 75 proc. – oceny konsumentów (ankiety, głosowania), 25 proc. – oceny inspektorów.

Najlepszą restauracją w Polsce została restauracja Amber Room z Warszawy nagrodę odebrali: Robert Skubisz – wiceprezes zarządu i szef kuchni, wraz z Arkadiuszem Żochowskim – manager operacyjny.

Najlepsza karczma

Najlepszą karczmą w Polsce została po rocznej przerwie krynicka karczma Cichy Kącik.

Grand Award – trzy widelce plus otrzymało 12 restauracji, Grand Award – trzy widelce: 45 restauracji, w tym 3 karczmy. Best of Award of Excellence – dwa widelce: 32 restauracje, w tym 3 karczmy, a Award of Excellence – jeden widelec: 11 restauracji.

Szef kuchni

Przyznano również nagrody specjalne. Szefem Kuchni Roku 2016 został Robert Skubisz – Amber Room, który został również nagrodzony za najlepsze Tasting Menu 2016. Osobowością kulinarną roku 2016 został Jarosław Walczyk. W kategorii Najlepszy telewizyjny program kulinarny 2016 nagrodę odebrała Ewa Wachowicz: Ewa Gotuje – Polsat. Rober Sowa został laureatem dwóch nagród specjalnych: Impreza kulinarna roku 2016: Konkurs Roberta Sowy Kulinarny Talent oraz Książka kucharska roku 2016: Robert Sowa – „Krok po kroku z Robertem Sową”

Po uroczystym rozdaniu nagród goście skosztowali potraw przygotowanych przez szefa kuchni restauracji Jazz Bar. Desery przygotowała firma Ambasador.

Źródło: poland100bestrestaurants.pl

Print Friendly, PDF & Email

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ