Szczecin jest trzecim pod względem zajmowanej powierzchni i siódmym pod względem liczby ludności miastem Polski. Aglomeracja liczył ponad 400 tys. mieszkańców. Miasto słynne jest z wielu wyrobów kulinarnych.

Pierwszy z nich to paprykarz szczeciński, który jest typowym dodatkiem do kanapek. Składa się z rybiego mięsa, ryżu, cebuli, koncentratu pomidorowego, oleju roślinnego, dodatku różnych przypraw i soli. Drugim szczecińskim, słynnym przysmakiem są szczecińskie paszteciki. Robione są z ciasta drożdżowego, mogą być nadziewane serem, mięsem, bądź też kapustą z grzybami. Regionalnym produktem była także szczecińska wódka Starka, obecnie produkowana z żyta tylko w tutejszej wytwórni wódek. Swój smak zawdzięcza długiemu leżakowaniu w dębowych beczkach z niewielkimi dodatkami liści lipowych lub jabłkowych.

A oto nowe restauracje i lokale w Szczecinie otwarte w 2016 r., różnorodne pod względem kuchni i menu:

Patrz przegląd

Print Friendly, PDF & Email

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ