The San Pellegrino World’s 50 Best Restaurants – to nagroda branży gastronomicznej, przyznawana od 2002 r. przez magazyn kulinarny Restaurant, w oparciu o ankietę sporządzaną przez smakoszy, restauratorów, szefów kuchni i krytyków kulinarnych. Pozycjonuje 50 najlepszych, według jury, restauracji świata.

Rozdanie nagród dla najlepszych azjatyckich restauracji odbyło się w stolicy Tajlandii Bankoku. Najlepszą restauracją w Azji została Restaurant Gaggan prowadzona przez szefa kuchni Amanda Gaggan.

Właściciel i szef kuchni Gaggan Anand jest Hindusem, a restauracja serwuje „progresywną kuchnię indyjską”. Jest to kuchnia nowoczesna, czerpiąca z technik kuchni molekularnej.

Restauracja mieści się w ścisłym centrum Bankoku w budynku w stylu kolonialnym. Rezerwacji w Gaggan należy dokonywać z dużym wyprzedzeniem, gdyż dzięki liście najlepszych restauracji świata i Azji jest to obecnie oblegane miejsce.

Patrz Ranking

Print Friendly, PDF & Email

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ