Tytuł „Gastronomicznej Metropolii Karaibów“ został przyznany Republice Dominikańskiej przez Iberoamerykańską Akademię Gastronomiczną wspólnie z Hiszpańską Królewską Akademią Gastronomii.

Na festiwalach i imprezach kulinarnych promowana będzie dominikańska kuchnia i lokalne produkty, co ma stanowić wsparcie rozwoju ruchu turystycznego, przede wszystkim w Santo Domingo, które słynie ze swojej bogatej oferty gastronomicznej. W ubiegłym roku zakończono w mieście projekt odnowy Strefy Kolonialnej z licznymi hotelami i restauracjami.

Kulinarne wpływy

Republika Dominikańska oferuje wiele kulinarnych specjałów. Od świeżo złowionych ryb i owoców morza, przez tradycyjne dania kreolskie, aż po kuchnię międzynarodową. Miejscowa kuchnia łączy wpływy hiszpańskie, afrykańskie i indiańskie. Typowe są dla niej różne rodzaje przypraw np. kolendra czy oregano, które sprawiają, że potrawy mają specyficzny, niezapomniany smak.

Do popularnych dań należy Sancocho, gęsta zupa z warzyw korzeniowych i siedmiu rodzajów mięsa, bananowa kasza Mangú z jajkami i obsmażoną kiełbaską, czy La Bandera z duszonego, drobiowego i wołowego mięsa z fasolami i białym ryżem. Owoce tropikalne, jak papaja, marakuja, słodkie banany, ananas czy mango, powszechnie spożywane są jako świeżo wyciskane soki oraz składniki różnych deserów.

Kuchnia tradycyjna

W wioskach rybackich można spróbować świeżych owoców morza i ryb, jak marlin, złota makrela czy dorado. Specjalnością półwyspu Samaná jest Pescado con Coco jest ryba w sosie kokosowym. W paśmie górskim Kordyliera Środkowa uprawiany jest seler „cepa de apio“, który wykorzystywany jest do przygotowywania gęstych kremowych zup.

W Republice Dominikańskiej rośnie wiele roślin, z których produkowane są przeróżne, popularne smakołyki. Należy do nich m.in. kakao, kawa, imbir czy trzcina cukrowa. Można wziąć udział w zwiedzaniu jednej z manufaktur, gdzie podejrzeć można cały proces produkcji z zastosowaniem tradycyjnych technik obróbki, a potem skosztować finalnego produktu.

Z kolei na półwyspie Samaná można odwiedzić centrum edukacyjne, w którym uprawiany jest organiczny imbir, w mieście San Francisco de Macoris – wybrać się w podróż śladami kakao, a w Muzeum Czekolady w Punta Cana przygotować własny smakołyk czekoladowy.

Red. (źródło: ttg.com.pl)

Print Friendly, PDF & Email

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ