Coraz więcej jest restauracji na szlaku „Śląskie Smaki”, do których przystąpiła ostatnio Restauracja Kameralna, znajdująca się przy Hotelu Piaskowym. Czerpie pomysły m.in. z tradycji kuchni myśliwskiej, w menu znajdziemy więc m.in. jelenia z grillowaną sałatą.

Śląskie Smaki” to obecnie 29 lokali. Są to m.in. Restauracja „Smak Regionu” w Pawłowicach, Restauracja „Zacisze” w Brzeźcach, Karczma Wiejska w Jankowicach, Restauracja „Frykówka”, Warownia Pszczyńskich Rycerzy, czy Restauracja Kameralna w Pszczynie.

– Cieszymy się, że „Śląskie Smaki” nieustannie się rozwijają i dają możliwość coraz szerszego poznawania kuchni województwa. To szczególnie ważne teraz, gdy ludzie przykładają coraz większą wagę do tego, co jedzą. Wbrew pozorom kuchnia regionalna jest zdrowa, a podana w nowoczesny sposób zaskakuje nie tylko wyśmienitym smakiem – mówi Agnieszka Sikorska, dyrektor Biura Śląskiej Organizacji Turystycznej.

Lokale na szlaku wyróżniane są w plebiscytach i konkursach. Kucharze Restauracji Kameralnej w 2016 r. zdobyli m.in. I miejsce w XI Festiwalu Śląskich Smaków w Katowicach. Lokal doceniony został przez międzynarodowy kulinarny przewodnik Gault&Millau. Kameralna uplasowała się również na 1. miejscu w serwisie TripAdvisor za wysoką jakość potraw oraz obsługę.

Red. (źródło: wiadomosci.pless.pl)

Print Friendly, PDF & Email

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ