Na nabrzeżu Malecón w Hawanie, nad typowym budynkiem w stolicy Kuby, można natknąć się na flagę Związku Radzieckiego. Pod adresem Malecón 25 znajduje się Nazdarovie – Soviet Restaurant and Bar in Havana.

Wystrój lokalu przenosi nas w czasy radzieckie. Na ścianach wiszą liczne plakaty z hasłami z tamtego okresu. Ponadto w restauracji zgromadzono matrioszki i inne przedmioty, które kojarzą się z Rosją. Kelnerzy ubrani są w stylu radzieckim, z wojskową naleciałością. Noszą niebieskie berety rosyjskich wojsk powietrznodesantowych lub pasiaste, niebiesko-białe koszulki rosyjskich marynarzy.

– W tym budynku, którego okna wychodzą bezpośrednio na morze, mieszkał jeden z trzech pomysłodawców tego projektu. Pewnego dnia spotkaliśmy się w tym miejscu we trójkę i on powiedział: „Jestem potomkiem Ukraińców, chciałbym uczcić pamięć moich słowiańskich przodków. Co możemy zrobić? Może otwórzmy bar?”. Odpowiedziałem: „Może zróbmy restaurację z kuchnią rosyjską, słowiańską?” – wspomina Rolando Almirante, jeden z założycieli i właścicieli lokalu.

Pomysłodawców łączył fakt, iż uczyli się w Związku Radzieckim: Rolando ukończył uniwersytet we Lwowie, a jego wspólnik studiował w Moskwie. Trzeci inwestor ma natomiast ukraińskie korzenie.

2 sierpnia 2014 r. Nazdarovie przyjęła pierwszych gości. Wieść o restauracji rozchodziła się stopniowo, aż stała się ona bardzo popularnym miejscem, dokąd zaczęli przychodzić konsumenci: od rosyjskich dyplomatów po turystów z różnych krajów, odwiedzających Hawanę.

Trzy lata temu radziecka restauracja Nazdarovie przekształciła się w dobrze prosperujące przedsięwzięcie, po pokonaniu wszystkich trudności m.in. związanych z poszukiwaniem różnych składników potraw kuchni słowiańskiej, m.in. barszczu, solanki, pielmieni.

Red. (źródło: pl.sputniknews.com)

Print Friendly, PDF & Email

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ