Restauracja „Gęś w dymie” w Laskowej na początku bieżącego roku została nagrodzona prestiżową rekomendacją Slow Food Polska. Do tej pory w naszym kraju tym wyróżnieniem może poszczycić się jedynie 36 restauracji.

Proces weryfikacji danego lokalu trwa stosunkowo długo, gdyż restauracja jest kilkukrotnie odwiedzana przez inspektorów incognito, a szef kuchni zobligowany jest do dostarczenia danych na temat pochodzenia każdego produktu, którego używa do przyrządzania dań znajdujących się w karcie. Nie ma miejsca na mrożonki, produkty z supermarketów, chemicznych przypraw i innych wzmacniaczy smaku, liczą się produkty naturalne, najwyższej jakości, pochodzące z małych, ekologicznych gospodarstw.

Lokal, który otrzyma rekomendację, znajduje się pod ciągłą obserwacją i jest regularnie odwiedzany przez inspektorów w celu utrzymania jak najwyższej jakości świadczonych przez restaurację usług.

Delektowanie się jedzeniem zamiast spożywania szybkich przekąsek. Popularyzowanie celebrowania posiłków składających się dań kuchni regionalnej i produktów ekologicznych – tak charakteryzują restaurację właściciele.

W ciągu ostatniego roku „Gęś w dymie” znalazła się również we francuskim przewodniku Gault&Millau 2017. Zainteresowanie lokalem jest duże, dlatego też właściciele zdecydowali, że w soboty i niedziele wymagana będzie wcześniejsza rezerwacja stolików.

– Prowadzimy kameralną restaurację i zależy nam, aby naszych gości obsłużyć nie jak najwięcej, tylko jak najlepiej – wyjaśniają. – Wystarczy spojrzeć na naszą ofertę lunchową, która obowiązuje od wtorku do piątku, lub na nasz „niedzielny obiad” w każdą niedzielę. W rozsądnej cenie można zjeść coś, czego nie jada się na co dzień, a jeśli już to z produktów naprawdę wysokiej jakości – dodają.

Oprac. ŁG

Print Friendly, PDF & Email

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ