Obecnie warzywa zawierają nie tylko mniej witamin, ale również o wiele mniej „goryczek”, które należą do tzw. wtórnych substancji roślinnych. Przypisywane są im ważne funkcje bioaktywne, które, podobnie jak pierwotne substancje roślinne (białka, tłuszcze, węglowodany), mają bezpośredni wpływ na procesy przemiany materii w naszych organizmach.

Warzywa minionych czasów były o wiele bardziej bogate w goryczki. Z ówczesnych warzyw i pozostałych artykułów spożywczych wyeliminowano jednak, na rzecz słodszego smaku, większość goryczek. Dziś prawie niemożliwe jest spożywanie gorzkich potraw. Niewielu z nas pamięta jeszcze gorzkie zboża, warzywa lub zioła.

Utrata goryczki niekorzystnie działa na organizm, gdyż ten dawniejszy naturalny „hamulec jedzenia” już nie oddziałuje dziś tak dobrze jak kiedyś, a słodszy smak wzbudza ochotę zjedzenia więcej. Słodkie odczucia smakowe każą organizmowi wydzielać do tego większe ilości insuliny – efekt, który wywołuje nadmierny wzrost apetytu.

Struktura smaku współczesnego człowieka została zachwiana przez konsumpcję dużych ilości słodko smakujących potraw, rafinowanego cukru i sztucznych substancji smakowych. Nie działa to korzystnie na nasze zdrowie. W ten sposób w krajach uprzemysłowionych następuje wzrost tzw. chorób z dobrobytu, do których, obok nadwagi i cukrzycy, należą również zakłócenia funkcji układu trawiennego.

Goryczki są mocno zasadowe. Odkwaszają organizm tworząc równowagę pomiędzy zasadami i kwasami, przez co wzmacniają również naturalny system immunologiczny. Poza tym goryczki działają przeciwczerwiowo i mogą zwalczać patologiczne zarodki. Goryczki obniżają gorączkę, są grzybobójcze i bakteriobójcze.

Dlaczego warto dołączyć do diety goryczki, które:

  • działają silnie zasadowo,
  • wzmacniają system odpornościowy,
  • stymulują detoksykację organizmu,
  • wspomagają spalanie tłuszczów,
  • wyszczuplają z natury,
  • aktywują działanie wątroby i woreczka żółciowego,
  • pomocne przy wzdęciach,
  • regenerują pracę jelit,
  • odkwaszają i oczyszczają organizm,
  • pomocne w chorobach metabolicznych (np. dna moczanowa, reumatyzm),
  • dobrze działają na trawienie.

Dołączenie goryczek do naszej diety przynosi wiele korzyści dla naszego organizmu. A więc pozostaje pytanie skąd najlepiej dostarczać goryczek? Odpowiedź jest prosta z ziół i przypraw.

Oto kilka najciekawszych goryczek, według zestawienia nomak.pl „Goryczki TOP 10”:

  1. Cykoria podróżnik.
  2. Karczoch zwyczajny.
  3. Mniszek lekarski.
  4. Pokrzywa zwyczajna.
  5. Korzeń goryczki.
  6. Korzeń arcydzięgla litwora.
  7. Czystek.
  8. Galanga.
  9. Kurkuma.
  10. Ostropest plamisty.

 

Red.

Print Friendly, PDF & Email

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ