Polski rynek wina dynamicznie się rozwija. Co roku przybywa też w naszym kraju producentów win gronowych. 1 maja 2004 r., w związku z akcesją Polski do UE, weszła w życie ustawa o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina.

W 2005 r. rozporządzeniem Rady Wspólnoty Europejskiej Polska zaliczona została do strefy A uprawy winorośli. Ustawą z dnia 10 lipca 2008 r. producenci wyrabiający do 1000 hl wina rocznie zostali zwolnieni z obowiązku wyrobu wina w składzie podatkowym.

Średniowieczne winnice

Wykopaliska archeologiczne wskazują, że winorośl na ternie Małopolski uprawiano już na przełomie IX i X wieku. W średniowieczu popularność wina dorównywała popularności piwa i miodu pitnego. Od XVI wieku winiarstwo w Polsce zaczęło podupadać, z powodu coraz większej dostępności win z krajów, w których warunki klimatyczne bardziej sprzyjały uprawie.

Na terytorium obecnej Polski najdłużej, bo do początków XX wieku, uprawiano winorośl w okolicach Zielonej Góry, leżącej wówczas w Niemczech. W okresie międzywojennym istniało na tym terenie ok. 300 hektarów winnic. Winiarstwo w powojennej Polsce ponownie zaczęło się odradzać od lat 80.

Pierwsze zgłoszenia o wpis do ewidencji producentów i przedsiębiorców wyrabiających wino z winogron pozyskanych z upraw winorośli położonych na terytorium RP wpłynęły do Agencji Rynku Rolnego w 2008 r. W roku gospodarczym 2008/2009 na rynku krajowym działało 35 producentów wina. Dziś mamy 151 podmiotów działających na terenie całej Polski, w stosunku do 103 firm rok wcześniej

Biznes, agroturystyka i hobby

W ostatnich trzech latach produkcja i sprzedaż polskich win rosła o kilkadziesiąt procent rocznie. Mimo to nadal jesteśmy małym producentem. W UE produkcja w ostatnich latach utrzymuje się na poziomie 165–170 mln hektolitrów wina rocznie. W Polsce roku gospodarczym 2016/2017 wyprodukowano ok. 7 tys. hektolitrów trunku, w porównaniu do 5,1 tys. hl sezon wcześniej.

Uprawa winorośli i produkcja wina skupia się na obszarze południowej Polski, gdzie klimat bardziej sprzyja uprawom winogron – województwa: lubuskie, dolnośląskie, małopolskie, podkarpackie. Ale winnice stają się coraz bardziej modne i obecnie można je spotkać w całej Polsce.

Polskie uprawy są stosunkowo małe i liczą od kilkunastu arów do kilkunastu hektarów. Największe znajdują się w województwach małopolskim i zachodniopomorskim. Często uprawa winorośli związana jest z agroturystyką. W winnicach Płochockich w powiecie sandomierskim organizuje się degustacje połączone ze sprzedażą wina. Produkcja dostarcza jest także do hoteli. Butelka wina nie jest tania – kosztuje ok. 50 zł.

Wielu producentów win to także hobbyści, raczej bogaci. Jak wynika z wyliczeń Polskiego Instytutu Winorośli i Wina, koszt założenia uprawy może sięgnąć 100 tys. zł, do tego trzeba doliczyć m.in. koszty urządzeń do produkcji wina.

Winiarze nie mogą liczyć na szybki zwrot kosztów. Polacy bowiem nie gustują w winach. W 2016 r. wypili ponad 5 litrów wina gronowego na osobę, podczas gdy np. Francuzi 10 razy więcej, bo aż 50 litrów na statystyczną głowę.

Patrz: Raport z infografiką

Print Friendly, PDF & Email

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ