Już co trzeci ośmiolatek w Polsce waży za dużo. Niezwykle ważna jest trwała zmiana nawyków żywieniowych u dzieci – oceniają eksperci. Zbilansowana dieta decyduje nie tylko o sprawności fizycznej i zdolności do nauki, ale także o tym, jak dziecko wzrasta. Zapobiega niedoborom pokarmowym, a także zmniejsza ryzyko rozwoju chorób zależnych od diety np.: miażdżycy, choroby niedokrwiennej serca czy cukrzycy.

– Bardzo ważne jest, aby dzieci miały urozmaiconą dietę i odpowiednią ilość aktywności fizycznej. Prawidłowe żywienie w dzieciństwie i wieku młodzieńczym wpływa na to, jak dziecko dalej się rozwija – zwraca uwagę Lucyna Gombarczyk, dietetyk z Centrum Zdrowia Dziecka.

Oto podstawowe zasady diety ubogoenergetycznej:

  • Bardzo ważne jest, by zamiast jeść 2 razy dziennie, mieć 5 mniejszych posiłków. Śniadanie jest obowiązkowe! Warto zadbać o to, by dziecko jadło trzy posiłki podstawowe, czyli śniadanie, obiad i kolację, oraz dwa posiłki uzupełniające – drugie śniadanie oraz podwieczorek. Zalecana przerwa między posiłkami to ok. 3-4 godzin. W przerwach można wyłącznie pić – ale tylko wodę.
  • Ograniczyć podjadanie między posiłkami. Całkowicie z diety dziecka trzeba wykluczyć przekąski węglowodanowo-tłuszczowe. Lepiej nie kupować czekolady, ciast, ciastek, słodkich deserów, chipsów itp.
  • Ostrożnie traktować żywieniowe mody. Nastolatki próbują diety wegetariańskiej czy restrykcyjnych diet odchudzających. Niestety, jeśli taki jadłospis nie jest zbilansowany pod względem wartości odżywczej, może doprowadzić do niedoborów energii i składników odżywczych, a tym samym do poważnych problemów zdrowotnych.
  • Ogranicz cukier. Dobrze jest wybierać produkty z małą zawartością tłuszczu i ograniczoną ilością węglowodanów – cukrów prostych i dwucukrów. Dzieci, które spożywają dużo słodyczy, niechętnie jedzą owoce i warzywa. Cukier jest dobrą pożywką dla bakterii, dlatego łatwiej może rozwijać się próchnica.
  • Najlepiej jeść jak najwięcej potraw gotowanych lub pieczonych (w folii, na ruszcie, grillu lub w pergaminie).
  • Warto jeść powoli i spokojnie.
  • Zadbaj o zdrowe przekąski. Gdy masz ochotę na coś słodkiego, dobrze mieć pod ręką owoce lub kilka pełnoziarnistych ciasteczek, ewentualnie suszone owoce.
  • Pij czystą wodę.
  • Codziennie się ruszaj. Ćwiczenia fizyczne nie tylko sprawiają, że spalasz tkankę tłuszczową, ale także mają dobry wpływ na układ kostny, oddechowy, krążenia, mięśniowy, ale także poziom hormonów, skład krwi oraz emocje.
  • Wybieraj odpowiednie tłuszcze. Takie tłuszcze takich jak: oleje roślinne, oliwa z oliwek, tłuste ryby morskie, odgrywają ważną rolę w przemianach biochemicznych i fizjologicznych organizmu, są niezbędne do budowy tkanek.
  • Pełnoziarniste produkty. W diecie dzieci powinny przeważać węglowodany złożone, pochodzące z produktów zbożowych i warzyw, czyli pełnoziarniste pieczywo, kasze, makaron i produkty z mąki z pełnego przemiału.

Źródło: zdrowie.pap.pl

Print Friendly, PDF & Email

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ