Zupa Disco podczas Warszawskiego Festiwalu Kulinarnego w dniu 10 września to pomysł zaczerpnięty z Londynu. Polega na wspólnym gotowaniu prostego dania z produktów, które udało się uchronić przed zmarnowaniem. Organizatorem wydarzenia jest Federacja Polskich Banków Żywności.

Szefowie kuchni przewodzący wydarzeniu to Jakub Emanuel Malec – szef Kuchni hotelu Novotel oraz Magdalena Łapanowska. Uczestnicy festiwalu samodzielnie pokroili produkty, a kucharze przygotowali z nich wyszukane dania: minestrone i barszcz ukraiński. Wszystko odbywało się przy dźwiękach energetycznej muzyki disco.

– Nasze dania powstają z warzyw o nietypowych kształtach. Chcemy udowodnić, że nieidealne warzywa smakują dokładnie tak samo, jak te o pięknym wyglądzie – mówi Marek Borowski, prezes Zarządu Federacji Polskich Banków Żywności.

Zupa Disco jest realizowana w ramach międzynarodowego projektu EFFECT. Jego celem jest edukacja osób dorosłych na temat skutecznych sposobów ograniczania marnotrawstwa żywności.

– Poprzez nowoczesne metody nauki, jak edu-teitment, planszowa gra rodzinna, czy kanał kulinarny, staramy się przekonywać do idei nie marnowania jedzenia – mówi dr Maria Kowalewska, dyrektorka ds. edukacji w Federacji Polskich Banków Żywności.

W Unii Europejskiej marnuje się 88 mln ton żywności rocznie, z tego 53 proc. w naszych gospodarstwach domowych. W Polsce działalność edukacyjną na rzecz prawidłowego żywienia i nie marnowania żywności prowadzą Banki Żywności.

W całej Polsce działają obecnie 32 Banki Żywności zrzeszone w federację, których misją jest ratowanie żywności przed zmarnowaniem i wspieranie żywnością najbardziej potrzebujących. Banki Żywności najpierw pozyskują produkty, np. poprzez wyszukiwanie źródeł żywności wytwarzanej w nadmiarze lub za pomocą akcji zbiórkowych, następnie magazynują i przekazują nieodpłatnie na rzecz organizacji społecznych.

Red.

Print Friendly, PDF & Email

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ