Dominikańska 3 w Krakowie to adres dobrze znany koneserom smaków. Znajdująca się tam restauracja Albertina nieustannie zaskakuje kolejnymi odsłonami menu typu fine dining, co jest naturalną konsekwencją starań właścicieli. Tym razem nowa karta została zainspirowana kuchnią mistrza w branży, u którego prestiżowy staż odbył szef kuchni Grzegorz Fic.

Albertina ma ambicje zajęcia na trwałe pozycji lidera w sektorze fine dining. W zlokalizowanej w centrum Krakowa restauracji aranżacja wnętrz zakłada wybór między elegancką częścią restauracyjną, a klimatyczną winiarnią, bogatą w wina całego świata, wyposażoną w rzadko spotykaną i największą w Polsce instalację dyspenserów Enomatic.

– Goście cenią sobie fakt, że mogą sami decydować o wyborze i pojemności wina. Mogą spróbować kilku lub kilkunastu win, zanim ostatecznie wybiorą coś do posiłku. Wśród starannie wyselekcjonowanych 32 etykiet, dobranych do nowego menu, każdy ma szansę odkryć swoje preferencje. Tego typu kontakt z winem jest rzadkością w Polsce – wyjaśnia właścicielka Barbara Zamorska.

Albertina Restaurant & Wine chce przyciągać także menu, za którym stoi współwłaściciel i szef kuchni – Grzegorz Fic. Jego kunszt został doceniony podczas licznych uroczystości najwyższej rangi. Stale podnoszone kwalifikacje przekładają się na prestiżowe wyróżnienia, wśród których jest nagroda ufundowana przez Ambasadora Francji w Polsce: pana Pierre Lévy`ego. Grzegorz Fic został bowiem laureatem w trzeciej edycji Goût de France / Good France i odbył prestiżowy staż u najlepszego kucharza na świecie: Pierre Gagnaire`a w jego restauracji z trzema gwiazdkami Michelin w Hotelu Balzac w Paryżu.

– Ta nagroda dała mi szansę pracy z człowiekiem, którego nazwisko znają wszyscy szefowie kuchni na świecie. Pierre jest niezwykle skromny, emanujący fantastyczną energią, a przede wszystkim umiejętnie inspirujący – ocenia Grzegorz Fic.

Praca u boku Gagnaire`a stała się inspiracją do stworzenia nowej karty menu, która charakteryzuje się tendencją do niecodziennych połączeń i wieloelementową złożonością. Szczególną uwagę można zwrócić na takie danie, jak: Żabnicę w specku z palonym tymiankiem, do którego podane jest ragoût z fasoli, chorizo i warzyw sezonowych oraz risotto z tapioki i mascarpone. Jest to zestawienie inspirowane szkołą najlepszego kucharza na świecie. Wśród dań mięsnych znalazły się m.in.: Polędwiczka z dzika z pokrzywą/ Kurki / Puree z korzenia pietruszki / Sos jałowcowy oraz Kotlet jagnięcy w dymie / Biała kasza gryczana / Pomidor cherry faszerowany bakłażanem / Sos rozmarynowy.

W tworzeniu karty pomógł fakt, że restauracja posiada jedno z nielicznych w Polsce, profesjonalnych homarium, a w nim: homary, kraby i ostrygi. Dzięki temu serwowane owoce morza mają jakość, którą można zweryfikować zamawiając nowe danie z karty: Raviolo ze świeżym homarem / Przegrzebki / Smażona salsefia / Kolendra, jak również po prostu świeże homary.

– W karcie menu Albertiny stałą pozycję zajmuje dziczyzna,: Tatar z sarny / Bakłażan / Por / Kapusta włoska / Trufla. Danie jest podróżą przez wiele smaków: od słodkiego mięsa, poprzez pikantny por, a na aromatycznej trufli kończąc. Nowa karta menu w Albertinie to apoteoza kunsztu mistrza i warsztatu pojętnego ucznia – podkreśla Barbara Zamorska..

Ambitne menu, sukcesy, gotowość do dzielenia się wiedzą zostały docenione przez Fundację Prezes KSK Jarosław Walczyk. Grzegorz Fic w lipcu 2017 r. został przyjęty do grona najlepszych szefów kuchni w kraju.

– Bardzo się cieszę, że tak młody i utalentowany szef kuchni dołączył do naszego klubu. Liczę na aktywne wsparcie działalności klubu przez Grzegorza, aby pobudzał krakowski świat kulinarny do współpracy z naszym klubem. W powodzeniu współpracy z KSK z całą pewnością pomoże szefowi kuchni Albertiny jego entuzjazm i pasja, z jaką pracuje na rzecz regionalnej i ogólnopolskiej gastronomii. Właściciele restauracji już opracowują kolejne niespodzianki dla swoich gości –  mówi prezes KSK Jarosław Walczyk

Pierre Gagnaire

Syn restauratorów, urodzony w 1950 r. we Francji. Karierę rozpoczął w Lyonie, a od 1974 r., zainspirowany współpracą z Alain Sendernesem, rozpoczął nową erę w gastronomii. Swoją wiedzę uzupełniał podczas podróży, a następnie powrócił do rodzinnej restauracji Le Clos Fleury, niedaleko Saint Etienne, w której objął stanowisko szefa kuchni. Dwa lata później, w 1976 r. Gagnaire zdobył pierwszą gwiazdkę Michelin. W 1981 r. otworzył własną restaurację w Saint Etienne, która wkrótce otrzymała dwie gwiazdki Michelin. Otwarcie drugiej restauracji miało miejsce w 1992 r. – zdobyła ona trzy gwiazdki Michelin. Kolejne lokale, rozsiane po całym świecie, również otrzymały gwiazdki, a talent Gagnaire`a zaczął być marką samą w sobie. Tajniki kuchni molekularnej zgłębiał pod okiem naukowca Hervé This, profesora chemii, dzięki czemu stał się prekursorem trendu. Mawia się, że jego kunszt wyprzedza epokę, a on sam został uznany za najlepszego szefa kuchni na świecie.

Goût de France / Good France

Międzynarodowy projekt, zrzeszający restauratorów z pięciu kontynentów, którego główną ideą jest promowanie kuchni francuskiej na świecie. Pierwszego dnia wiosny, tj. 21 marca, zgłoszone do akcji restauracje organizują kolacje według celowo na tę okazję przygotowanego menu francuskiego, w którego skład wchodzi: aperitif, przystawki, danie główne, deska serów, deser oraz francuskie wina i szampany. Święto jest ukłonem w stronę doskonałej, bogatej w inspiracje kuchni francuskiej. Goût de France / Good France w Polsce cieszy się bardzo dużą popularnością i jest organizowane we współpracy z firmami: Gault&Millau Polska, Noble Concierge, Wyborowa Pernod Ricard, kanałem telewizyjnym „Kuchnia+” i dziennikiem „Rzeczpospolita”.

Fundacja Klubu Szefów Kuchni

Fundacja Klubu Szefów Kuchni powstała w 2008 r., by kultywować narodowe i regionalne tradycje kulinarne, propagować wiedzę, dzielić się umiejętnościami, organizować konkursy, szkolenia i pokazy. Zrzesza najlepszych kucharzy w kraju, którzy swoją pracą promują polską kuchnię, kreują dobre wzorce poza granicami, mają pozytywny wpływ na edukację młodego pokolenia, entuzjastycznie angażują się w przedsięwzięcia branży gastronomicznej. Fundacja KSK stara się zintegrować środowisko kucharzy i cukierników, pracuje nad rozwojem, podejmuje się działań edukacyjnych, współpracując z władzami samorządowymi, rządowymi i organizacjami pozarządowymi.

Grzegorz Fic

Współwłaściciel i szef kuchni Albertina Restaurant & Wine jest aktywny w zawodzie od 15 lat. Pracował w wielu prestiżowych, europejskich restauracjach, a swój warsztat doskonali w Wiedniu, Rzymie, Kolonii, a także w Paryżu w Hotelu Balzac, na stażu u szefa kuchni Pierre Gagnaire`a w jego restauracji z 3* Michelin. Specjalizuje się w kuchni śródziemnomorskiej, nowoczesnej odsłonie kuchni polskiej, niebanalnych połączeniach, a w swoim menu zawsze pamięta o owocach morza i dziczyźnie. Jego propozycje kulinarne doceniały koronowane głowy państw, prezydenci, przedstawiciele świata polityki, biznesu i celebryci – czytamy w CV restauratora.

Red.

Print Friendly, PDF & Email

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ