Od tego czy rano nasz organizm otrzyma odpowiednią ilość energii i składników odżywczych zależy nasza efektywność intelektualna oraz fizyczna. Nie powinniśmy więc rezygnować ze śniadania. Europejski Dzień Śniadania obchodzony jest pod hasłem „Znajdź czas na śniadanie”.

Niestety wiele osób rezygnuje z codziennego jedzenia śniadań. Czasem z braku chęci
do przygotowywania posiłku zaraz po obudzeniu, a często po prostu z braku czasu. 

W codziennym pośpiechu zapominamy, że nasz organizm dobrze funkcjonuje tylko wtedy, gdy w pełni zaspokajamy jego potrzeby. Błędnie myślimy, że rezygnując ze śniadania zyskamy w ciągu dnia trochę dodatkowego czasu, tymczasem jest dokładnie odwrotnie – pozbawiony porannej dawki energii organizm przez cały dzień działa znacznie mniej efektywnie, więc prawie każdą czynność wykonujemy trochę dłużej. Z badań naukowych, a także z moich własnych obserwacji wynika, że regularne jedzenie śniadań daje energię do działania w ciągu dnia, ułatwia skupienie uwagi, poprawia pamięć, koncentrację, kreatywność i szybkość reakcji – mówi Dorota Osóbka, dietetyk z warszawskiej Poradni Żywieniowej Food Line.

Pieczywo może stanowić podstawę zdrowego śniadania. Przy jego wyborze należy jednak zwrócić uwagę na jakość i rodzaj. Najlepsze jest pieczywo z naturalnych składników,  wypiekane metodą tradycyjną, na zakwasie.

Pieczywo to doskonałe źródło węglowodanów złożonych, które powinny być podstawowym źródłem energii dla naszego organizmu. Zaraz obok białek i tłuszczów stanowią one jeden z najważniejszych składników odżywczych naszej diety. Węglowodany złożone pochodzące z pełnoziarnistego pieczywa trawione i uwalniane do krwiobiegu są powoli, przez co na długi czas zapewniają nam stały poziom glukozy we krwi. A właściwy poziom glukozy we krwi jest szczególnie ważny dla mózgu i układu nerwowego, które właśnie z nich czerpią energię do pracy. Jeśli więc czeka nas ciężki dzień, egzamin, rozmowa o pracę, ważne spotkanie, wymagające dużej koncentracji, warto zadbać o zdrowe śniadanie zawierające dobrej jakości pełnoziarniste pieczywo – wyjaśnia Dorota Osóbka.

Pieczywo pełnoziarniste jest także doskonałym źródłem witamin z grupy B, składników mineralnych oraz błonnika pokarmowego.

Błonnik pokarmowy nie tylko reguluje pracę przewodu pokarmowego i zapobiega zaparciom, ale też zwiększa uczucie sytości po posiłku, co sprawia, że łatwiej nam utrzymać szczupłą sylwetkę, bo rzadziej odczuwamy potrzebę podjadania pomiędzy posiłkami – zaleca Dorota Osóbka.

Red.

Print Friendly, PDF & Email

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ