W tegorocznym wydaniu Albertina znalazła się w gronie najlepszych restauracji w Polsce i zadebiutowała z dwoma kompletami sztućców Michelin. Przewodnik Gault & Millau 2018 wyróżnił Albertinę dwoma czapkami kucharskimi. Restauracja została też przyjęta do grona restauracji z rekomendacją SLOW FOOD oraz otrzymała rekomendację FORBES Travel.

Albertina brała m.in. udział w kolejnej edycji Goût de France / Good France – międzynarodowym święcie kuchni francuskiej. Zeszłoroczna edycja zaprocentowała współpracą współwłaściciela i szefa kuchni – Grzegorza Fica z najlepszym kucharzem na świecie – Pierre Gagnairem. W ostatnim czasie Grzegorz Fic dołączył też do Klubu Szefów Kuchni. 

Albertina serwuje fine dining, a – według zapowiedzi – w najbliższych dniach będzie miała premierę nowa karta z autorskimi daniami.

Drugą, ważną dziedziną restauracji jest największy w kraju system dyspenserów do wina Enomatic i bogata oferta win, nad których selekcją czuwa sommelier Paweł Białobrocki, dobierając je do pory roku i aktualnego menu.

Wśród 32 propozycji wina dostępnego na kieliszki znajdują się m.in. etykiety z wybitnych parceli (Gevrey-Chambertin), starych roczników (Château Musar 1999), wielkie nazwiska (Hubert Lignier, Michel Chapoutier), wyjątkowi producenci (Château le Puy, Castello di Ama, Zilliken, Trimbach) oraz polskie (Dom Bliskowice, Winnica Turnau, Winnica Wieliczka).

Zainicjowana dwa lata temu współpraca właścicieli z Winnicą Wieliczka zaowocowała autorskim, spersonalizowanym winem, wyprodukowanym z klasycznego, burgundzkiego szczepu chardonnay. Wkrótce goście będą mogli zdegustować już drugi rocznik wina Albertina Chardonnay 2017 Winnica Wieliczka. Fantastyczną puentą oferty Albertiny jest informacja, że to jedyna w Polsce restauracja, gdzie na kieliszki rozlewany jest rocznikowy, housowy szampan z butelki magnum: Duménil Millésime Brut Premier Cru 2007 Magnum – informuje Albertina Restaurant & Wine.

Red.

Print Friendly, PDF & Email

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ