AmRest, największa notowana na giełdzie spółka prowadząca sieć restauracji w Europie Środkowej, ogłasza udział w podwyższeniu kapitału zakładowego Glovo, kluczowego hiszpańskiego gracza na rynku zamówień posiłków online.

Na mocy zawartej umowy AmRest został jednym ze współudziałowców Glovo i zagwarantował Spółce miejsce w zarządzie firmy. To kolejna w ostatnim czasie znacząca inwestycja firmy w segment agregatorów gastronomicznych. W ubiegłym roku Spółka zakupiła 51 proc. udziałów w portalu Pizzaportal.pl, będącej wcześniej własnością Delivery Hero GmbH.

Glovo to hiszpański agregator założony w 2015 r. w Barcelonie przez Oscara Pierre’a. Od tego czasu platforma stała się najpopularniejszym agregatorem w swoim kraju oferującym m.in. usługi dostawy posiłków do domu. W ostatnim czasie firma rozszerzyła działalność na inne państwa europejskie, takie jak Francja czy Włochy, i obsługuje miesięcznie około miliona zamówień od klientów.

Inwestycja AmRest w segment zamówień online w Hiszpanii – drugim co do wielkości rynku
w portfelu Spółki – jest kolejnym krokiem w realizacji strategii rozwoju platform cyfrowych.
W ocenie firmy jest to również rozpoczęcie długofalowej współpracy z partnerem, który ma
potencjał zostać kluczowym graczem w segmencie agregatorów gastronomicznych w Europie.

Partnerstwo z Glovo to niezwykle silne połączenie jednego z czołowych agregatorów oraz wiodącego operatora sieci restauracji w Europie. Widzimy ogromny potencjał do rozwoju, jakie tworzy ta współpraca dla obu stron – mówi Adam Sawicki, członek zarządu ds. cyfryzacji w AmRest.
Z radością witamy AmRest w gronie akcjonariuszy. Jesteśmy przekonani, że wsparcie i doświadczenie jednej z najważniejszych firm w branży restauracyjnej w Europie wzmocni dynamiczny rozwój naszego biznesu. Udział AmRest niewątpliwie przyczyni się do dalszego optymalizowania platformy, jak i poszerzenia oferty dla naszych kluczowych odbiorców – ocenia Oscar Pierre, współzałożyciel i dyrektor generalny Glovo.

Red. (źródło: AmRest)

 

 

Print Friendly, PDF & Email

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ