Produkcja żywności z zastosowaniem technologii druku 3D przestaje mieć charakter doświadczalny, technologia drukarek do żywności staje się coraz bardziej popularna.  Pierwsze zgłoszenie patentowe w tej dziedzinie zostało opublikowane w 2007 r.

Potentatami w tej dziedzinie są obecnie firmy z rynku chińskiego. Na rynku pojawiły się już pierwsze drukarki czekoladowe i „deserowe”. Przewiduje się, że żywność 3D może zrewolucjonizować sposób produkcji żywności w ciągu najbliższych 10 do 20 lat.

Jednym z pierwszych komercyjnych zastosowań druku 3D do żywności o znaczącej skali jest oferta holenderskiej sieci supermarketów – The Albert Hejin Supermarket, w których przygotowywane są na miejscu trójwymiarowe ozdoby czekoladowe do tortów. Czekolada jest środkiem spożywczym, któremu względnie łatwo można nadawać pożądane kształty w przeciwieństwie do druku wieloskładnikowych i skomplikowanych środków spożywczych jak lody, pizza, makarony, lizaki, gumy do żucia oraz wiele innych, obecnie testowanych przez entuzjastów nowych technik produkcji żywności.

Poza możliwościami nadawania nowych kształtów żywności, druk 3D oferuje potencjalne korzyści na gruncie przetwarzania żywności. W przyszłości w druku żywności upatruje się m.in. możliwości personalizowania jej wartości odżywczej pod kątem potrzeb żywieniowych szczególnych grup konsumentów, jak np. sportowcy, kobiety w ciąży, osoby starsze, czy też pacjenci, którzy ze względu na chorobę nie mogą pokryć zapotrzebowania spożywając normalną żywność.

Innowacyjność drukarek do żywności może ułatwić dostosowywanie żywności pod kątem konsystencji lub indywidualnych preferencji smakowych konsumentów (np. dzieci niejadki, pacjenci).

Jednym z obszarów zainteresowań jest również wykorzystanie żywności wytworzonej w technologii druku 3D w trudnych, a niekiedy nawet ekstremalnych warunkach – np. żywność w środkach komunikacji powietrznej, żywność dla astronautów i żołnierzy.

Branża żywności 3D może wpłynąć na rozwój alternatywnych składników żywności, w tym zarówno dodatków i substancji pomagających w przetwarzaniu żywności, jak również substancji stanowiących bazę takiej żywności i źródło zawartych w niej składników odżywczych.

W pierwszej kolejności rozwój technologii może być szczególnie interesujący dla mniejszych przedsiębiorstw ze względu na produkcję żywności na mniejszą skalę, jednak bardziej spersonalizowaną względem klientów. Oczekiwania względem zastosowań druku 3D do żywności są bardzo duże. Aby możliwe stało się tworzenie struktur i kompozycji niemożliwych lub bardzo trudnych do uzyskania na drodze tradycyjnych metod produkcji żywności – potrzeba jeszcze wielu badań. Niemniej jednak z niektórych źródeł wynika, że niedrogie drukarki żywności 3D będą powszechnie dostępne w przeciągu kilku lat.

Praktyczne zastosowanie druku 3D jest szczególnie widoczne w branży cukierniczej, oferta jest adresowana zarówno do klienta indywidualnego, jak również branży HoReCa.

Druk 3D ma również pewne praktyczne zastosowanie w produkcji opakowań do żywności oraz suplementów diety. Przedsiębiorcy wdrażający druk 3D nie mogą zapominać, że do tego rodzaju środków spożywczych lub materiałów opakowaniowych, zastosowanie mają te same przepisy prawna unijnego jak w przypadku ich konwencjonalnych odpowiedników.

Red. (źródło: ncez.pl)

Print Friendly, PDF & Email

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ