Warszawa ponownie stanie się światową stolicą whisky, za sprawą piątej edycji festiwalu Whisky Live Warsaw, która odbędzie się w dniach 12-13 października br. Tegoroczna odsłona imprezy obfitować będzie w wiele trunków ze wszystkich stron świata. Poza popularną „szkocką”, pojawią się również inni przedstawiciele mocnych alkoholi. Nie zabraknie także rozbudowanego konceptu kulinarnego.

W tym roku Whisky Live Warsaw odbędzie się w nowej lokalizacji – Centrum Praskim Koneser, nawiązującej do chlubnych tradycji polskiego gorzelnictwa. Warto podkreślić, że obiekt ten posiada wszelkie atuty, aby stać się miejscem kultowym na biznesowej i kulturalnej mapie Warszawy.

Festiwalowe premiery

To, co wyróżnia Whisky Live na tle innych tego typu imprez, to premiery festiwalowe. Podczas tegorocznej edycji pojawi się szerokie grono debiutantów. Siedem destylarni z dwóch różnych kontynentów zaprezentuje swoją ofertę alkoholi. Stany Zjednoczone będą reprezentowane przez bourbony Michter’s, które w zgodnej opinii ekspertów należą do światowej czołówki w swojej kategorii. Listę tegorocznych debiutantów uzupełniają wyśmienite whisky ze Szkocji oraz Anglii.

Poza wspomnianymi whisky oraz rumem, w ofercie festiwalowej znalazły się również: wódki, koniaki, giny, oraz likiery na bazie whisky. Co ciekawe, po raz pierwszy w Polsce zagoszczą również panamskie rumy. Łącznie w ofercie festiwalowej znalazło się kilkaset gatunków alkoholi z kilkunastu krajów.  Większość będzie dostępna w cenie biletu. Za droższe, limitowane edycje, trzeba będzie zapłacić voucherami o wartości 5 zł lub wielokrotności.

Nowe atrakcje

Jedną z tegorocznych innowacji jest tzw. pakiet rozszerzający, uprawniający w pierwszym dniu do wejścia na teren festiwalu półtorej godziny przez oficjalnym startem imprezy.

To ukłon w stronę najzagorzalszych fanów whisky, który liczą zarówno na możliwość nieskrępowanej rozmowy z przedstawicielami destylarni, jak i zakupu alkoholu w sklepie festiwalowym przed resztą naszych gości – tłumaczy Jarosław Buss, pomysłodawca i organizator Whisky Live Warsaw. Pula biletów z wcześniejszym wstępem została ograniczona do kilkuset sztuk.

W ramach festiwalu zostanie uruchomiony VIP Room z ofertą bardzo limitowanych edycji whisky oraz innych luksusowych alkoholi. To właśnie tam smakowana będzie m.in. 40-letnia szczecińska Starka.

Podobnie jak w latach ubiegłych, organizatorzy szykują whisky festiwalową. Jej nazwa do samego festiwalu jest pilnie strzeżoną tajemnicą. Wiadomo tylko, że na potrzeby Whisky Live Warsaw została zakupiona 50-litrowa beczka. Znajdująca się w niej whisky została zabutelkowana z naturalną mocą beczki (64,4 proc.). Edycja, na którą składają się 84 butelki, będzie dostępna w sklepie festiwalowym, podobnie jak większość degustowanych trunków. Produkty będzie można kupić w promocyjnej cenie pomniejszonej o VAT (23 proc.).

Kulinaria na żywo

Ideą festiwalu jest nie tylko edukowanie na temat kultury picia whisky, lecz również pokazanie szerokiej palety zastosowań tego alkoholu.

Dla miłośników lżejszych smaków zaplanowaliśmy stoiska z koktajlami na bazie whisky. Przewidziane zostały także pokazy live cookingu, które poprowadzi Bartłomiej Czerwiński, uznany i wieloletni szef kuchni kultowej już Restauracji Merliniego. Potraw parowanych z whisky będzie można spróbować na dziedzińcu przez budynkiem festiwalowym. Nie zabraknie też słodkości w postaci ciastek i czekolad. Swoje miejsce odnajdą także miłośnicy dobrych cygar – mówi Jarosław Buss.

Scena główna

Całe życie festiwalowe skupi się na scenie głównej, która wypełniona zostanie prezentacjami, pokazami i rozmowami. Swój udział w imprezie potwierdził między innymi Ingvar Ronde – wydawca i publicysta corocznego Malt Whisky Yearbook, najbardziej opiniotwórczego zbioru publikacji o tematyce whisky. Na Whisky Live Warsaw będzie on promował najświeższe wydanie swojego kultowego dzieła. Kolejnym gościem specjalnym będzie Rob Allanson –  autorytet w dziedzinie whisky, Global Editor prestiżowego, brytyjskiego Whisky Magazine.

Po raz kolejny jury wybierze najlepszą whisky festiwalową w ramach konkursu Warsaw Whiskies Awards. Swojego wyboru dokonają również uczestnicy – poza najpopularniejszą whisky wskażą również „odkrycie festiwalowe”. Nie zabraknie także stałego elementu – Whisky Live, czyli sesji Masterclass (zamknięte spotkania degustacyjne dla ok. 25 osób z przedstawicielami zagranicznych destylarni).

W cenie biletu każdy uczestnik otrzyma kieliszek festiwalowy. Na miejscu będzie możliwość wygrawerowania na nim swojego imienia i nazwiska. 

Red.

Print Friendly, PDF & Email

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ