Poza typowymi dla tej pory roku przysmakami, jak dynia i podgrzybki, w nowej wkładce Sphinx, przygotowanej we współpracy z Samar Khanafer, główną rolę odgrywa harissa, czyli ostra pasta orientalna na bazie papryczek chili, czosnku, kuminu, kolendry, oliwy z oliwek, soli i pieprzu ziołowego. 

Oferta składa się z sześciu dań – oprócz przystawki i zupy, do wkładki trafiły cztery dania główne.  Na chłodniejsze wieczory dwa napoje: grzane piwo (malinowe lub korzenne) oraz grzane wino z pomarańczą i goździkami. Dania z nutą pikanterii oraz gorące napoje to przepis na posiłek w pochmurną pogodę.

Grzanki bacy z grillowanym boczkiem, serem góralskim i żurawiną to propozycja na mniejszy apetyt lub na rozgrzewkę – podobnie jak kremowa zupa z dyni doprawiona kuminem i chili. Dla osób ceniących bardziej tradycyjną kuchnię przygotowano polędwiczkę wieprzową z podgrzybkami w sosie śmietanowym na bazie brandy i zielonego pieprzu, podawaną z cząstkami ziemniaka oraz surówką z buraczków.

Wielbiciele steków mają okazję spróbować jesiennej odsłony steka surf & turf w wydaniu na ostro z grillowanymi, marynowanymi w harissie krewetkami, podawanego z frytkami stekowymi oraz pikantną sakiewką warzyw z harissą.

Tagliatelle w sosie śmietanowym z polędwicą wieprzową oraz podgrzybkami przypadnie do gustu zwolennikom makaronów, a osobom mającym chęć na rybę zaproponowano pstrąga grillowanego w całości, z dodatkiem frytek oraz sakiewką warzyw na ostro w harissie.

Red. (źródło: Sfinks)

 
Print Friendly, PDF & Email

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ