Piąta edycja Festiwalu Whisky Live Warsaw stanowiła nie tylko prezentację znamienitych trunków, ale także rozbudowany koncept kulinarny, którego w tym roku partnerem była Restauracja Merliniego.

W dniach 12-13 października br. Warszawa stała się światową stolicą whisky.

Zróżnicowany wachlarz aromatów i smaków whisky sprawia, że znajduje ona coraz szersze zastosowanie w kuchni. Cieszy nas, że mogliśmy przedstawić możliwości jej wykorzystania, zwłaszcza w zyskującym na popularności food pairingu – mówi Bartłomiej Czerwiński, właściciel Restauracji Merliniego.

Bartłomiej Czerwiński podczas dwóch pokazów na scenie gotował na żywo, parując potrawy z bursztynowym trunkiem. Goście festiwalowi mieli okazję spróbować krewetek flambirowanych w whisky Santis Dreifaltigkeit na musie z topinamburą oraz salsą z owoców mango, chilli i imbiru. Druga z potraw dedykowana była miłośnikom mięsnych dań. Kosztowano marynowany rostbef z Black Angusa bejcowany w liściach herbaty oraz flambirowany w whisky Glenrothes 10 yo na musie z pieczonej dyni i pieprzowym sosie z gorzkiej czekolady i czarnego bzu.

Tegoroczna edycja Whisky Live Warsaw odbyła się w Centrum Praskim Koneser.

Red.

Print Friendly, PDF & Email

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ