Skuteczna prewencja otyłości dzieci i młodzieży – to temat przewodni tegorocznego Narodowego Kongresu Żywieniowego, który odbył się w dniach 25-26 stycznia 2019 r. na Stadionie PGE Narodowym w Warszawie. Poruszane były też inny problem występujący w grupie dzieci i młodzieży, jakim są zaburzenia odżywiania, takie jak anoreksja czy bulimia.

Celem IV Narodowego Kongresu Żywieniowego jest znalezienie odpowiedzi na pytanie:
dlaczego nie udaje się powstrzymać narastania nadwagi i otyłości, szczególnie u dzieci
i młodzieży.

Nadwaga i otyłość

W dzisiejszej Polsce tylko co trzeci mężczyzna i co czwarta kobieta mają prawidłową masę ciała. Przez ostatnich 10 lat nadmierna masa ciała utrwaliła swój trend wzrostowy – aż o 12% wśród mężczyzn i o 17% wśród kobiet. Z otyłością zmaga się dziś 25% mężczyzn i 27% kobiet, a nadwaga występuje u 44% mężczyzn i 32% kobiet.

Częstość występowania otyłości stale dramatycznie rośnie, a prognozy wskazują, że w najbliższych latach będzie niestety dalej narastać. Grupą naszej szczególnej troski i szczególnego alertu społecznego są dzieci i młodzież, wśród których co piąty uczeń zmaga się z nadwagą lub otyłością. A to w konsekwencji oznacza bardziej otyłe i podatne na ciężkie choroby społeczeństwo dorosłych jutra – informuje prof. dr hab. Mirosław Jarosz, dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia.

Narastanie problemu nadwagi i otyłości wśród dzieci i młodzieży to problem co najmniej kilku obszarów naszego stylu życia, a wśród czynników, które się do tego przyczyniły należy wymienić przede wszystkim niewystarczające działania prewencyjne, zbyt mało akcji
prowadzonych w placówkach przedszkolnych i szkolnych, znikome akcje edukacyjne w miejscach pracy oraz powoli postępujące działania reformulacji produktów spożywczych. Istotną rolę pełnią także czynniki niezależne od wartości energetycznej diety, związane z rozwojem cywilizacyjnym, wśród nich: powszechne używanie urządzeń elektronicznych, zaburzenia snu, narażenie na przewlekły stres oraz zanieczyszczenie środowiska. 

Piramida Zdrowego Żywienia i Stylu Życia Dzieci i Młodzieży

Jednym z najważniejszych i najprostszych narzędzi skutecznej profilaktyki otyłości były i są
piramidy żywieniowe, czyli graficzny opis różnych grup produktów spożywczych, niezbędnych w codziennej diecie, wzbogacony o stosowne zasady i komentarze. Eksperci IŻŻ pod przewodnictwem prof. Mirosława Jarosza opracowali modyfikację znanej już piramidy dla dzieci i młodzieży, która uwzględnia istotne czynniki stylu życia.

Piramida żywieniowa ma swoją dynamikę rozwoju. Odzwierciedla potrzeby i styl życia człowieka, powinna zatem ewoluować. Mam nadzieję na jej masowe upowszechnianie w polskich rodzinach oraz szkołach. Im szerzej będzie popularyzowana, im intensywniej omawiana, tym większą mamy szansę na poprawę zgubnych nawyków żywieniowych –  wyjaśnia prof. dr hab. Mirosław Jarosz.

Red.

Print Friendly, PDF & Email

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ