Rozpoczął się sezon przeziębień. Jak przekonują dietetycy, dzięki kilku prostym zmianom w diecie można w łatwy sposób wzmocnić system odpornościowy.

Niedożywienie będące często wynikiem restrykcyjnych diet hamuje właściwe funkcjonowanie układu odpornościowego.

– Jedz odpowiednio dużo, ale nie przejadaj się, sięgaj po wartościowe produkty, zbilansowaną dietę, pełne, obfite posiłki. Doskonałe w tym okresie są zupy i gulasze– zwracają uwagę specjaliści w zakresie zdrowego żywienia.

W diecie nie może zabraknąć takich produktów, jak warzywa korzeniowe, a także nieprzetworzone zboża. To doskonałe źródło energii, której szczególnie potrzebujemy w okresie zimowym.

– Nasz układ odpornościowy potrzebuje witamin niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania, warto więc sięgać po duże ilości warzyw i owoców. Każdego dnia należy spożywać sześć porcji warzyw i trzy porcje owoców, zarówno surowych jak i lekko gotowanych. Dobrym źródłem witaminy C, bardzo ważnej w okresie przeziębień, są żółta i czerwona papryka, kiwi, pomidory, pomarańcze, brokuły i truskawki – zalecają żywieniowcy.

Równie ważna jest witamina D, na której niedobór jesteśmy narażeni jesienią i zimą. Jej źródłem są ryby, jajka, grzyby. Od października do marca można również przyjmować ją w formie suplementów.

Należy zadbać też o właściwe nawodnienie organizmu.

– Odwodnienie obniża naszą naturalną barierę obronną, dlatego zawsze należy pić dużo płynów, zwłaszcza wody – podkreślają dietetycy.

Red.

Print Friendly, PDF & Email

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ