Rozwiązanie umożliwiające handel we wszystkie niedziele, ale tylko do godz. 13:00. należałoby przenieść na godziny popołudniowe. Krajowa Rada Gastronomii i Cateringu postuluje umożliwienie prowadzenia handlu w niedziele przez co najmniej 8 godzin popołudniowych.

„Krajowa Rada Gastronomii i Cateringu wskazuje, że mając na uwadze stabilność branży, rozwiązaniem optymalnym byłoby prowadzenie handlu w niedziele przez co najmniej 8 godzin popołudniowych, tak by umożliwić rodzinom zaspokojenie wspólnych potrzeb socjalnych poza domem, a jednocześnie stabilność zatrudnienia pracowników gastronomii” – podaje w komunikacie Polska Rada Centrów Handlowych.

Przedstawiciele Krajowej Rady Gastronomii i Cateringu wskazują, że rozwiązaniem najbardziej kompromisowym byłoby wprowadzenie sztywnych i respektowanych zasad zatrudniania w niedzielę, aby „chronić jednostki, które najbardziej tej ochrony potrzebują”.

Propozycję ograniczenia handlu w każdą niedzielę do godziny 13:00 złożył w Sejmie przewodniczący Parlamentarnego Zespołu na rzecz Wspierania Przedsiębiorczości i Patriotyzmu Ekonomicznego. Jak zauważa, aby wdrożyć takie rozwiązanie, najlepiej byłoby przygotować odpowiednią spec-ustawę, a dla małych sklepów, w których zatrudniony jest tylko właściciel, odpowiednich zapisów można by dokonać w kodeksie pracy.

NSZZ Solidarność pozostaje przy swoim projekcie przewidującym zakaz handlu we wszystkie niedziele. Jak zwraca uwagę, obecny projekt zawiera wiele wyłączeń i jeżeli ktoś będzie chciał przeprowadzić niewielkie zakupy, nie powinien mieć z tym problemu, gdyż otwarte będą placówki na dworcach czy na stacjach benzynowych.

Polska Organizacja Handlu i Dystrybucji, Polska Izba Handlu oraz Konfederacja Lewiatan uznały nową propozycję za pozytywny krok w uzyskaniu kompromisu.

Red. (źródło: ISBnews)

Print Friendly, PDF & Email

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ