Departament Zdrowia i Opieki Społecznej oraz Departament Rolnictwa USA zalecają, aby wśród produktów, o które należy wzbogacić codzienną dietę, znalazły się m. in. 100-proc. soki owocowe i warzywne.

Dieta uboga w warzywa i owoce może prowadzić do wielu chorób (m.in. choroby układu krążenia, choroby nowotworowe), jak również jest jedną z przyczyn otyłości. Z tego powodu w wielu krajach Europy Środkowej i Zachodniej oraz w Stanach Zjednoczonych wprowadzane są szczegółowe rekomendacje i zalecenia promujące obecność tych produktów w codziennej diecie.

W USA przyjęło określać się zalecane do spożycia ilości warzyw i owoców korzystając z miary pojemności określanej jako filiżanka. Miara ta odpowiada używanej także często w polskich zaleceniach garści owoców bądź warzyw. Zgodnie ze wskazaniami mężczyźni powinni spożywać minimum 4 filiżanki warzyw oraz 2,5 filiżanki owoców dziennie. Dla kobiet minimalne zalecenia wynoszą odpowiednio 3 i 2 filiżanki. Inne wytyczne dotyczą m. in. zniesienia dziennego limitu spożycia cholesterolu oraz ograniczenia konsumpcji tłuszczów nasyconych i cukrów dodanych do maksimum 10 proc. kalorii dostarczanych organizmowi każdego dnia.

Podobnie jak Stany Zjednoczone i duża część krajów Unii Europejskiej, Polska również boryka się ze zbyt małym spożyciem owoców i warzyw. Ta tendencja widoczna jest także wśród dzieci, które dopiero kształtują swoje nawyki żywieniowe. Dlatego w opublikowanej przez Instytut Żywności i Żywienia Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej polscy specjaliści zalecają jak najczęstsze spożywanie warzyw i owoców  – minimum 400 gram dziennie. Rola warzyw i owoców jest na tyle istotna, że w zaktualizowanej piramidzie produkty te stanowią podstawę diety. Podkreśla się też fakt, że jedną z dziennych porcji warzyw lub owoców może stanowić szklanka soku. Stanowisko to pokrywa się z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia.

– Soki warzywne i owocowe są bardzo wartościową grupą produktów. Stanowią łatwą formę dostarczania niezbędnych składników odżywczych obecnych w owocach i warzywach, ponieważ ich skład jest zbliżony do składu świeżych warzyw i owoców, z których powstały. Należy podkreślić, że ze względu na fakt, iż soki stanowić mogą jedną z zalecanych codziennych porcji warzyw lub owoców, ich powstawanie obwarowane jest bardzo restrykcyjnymi regulacjami Unii Europejskiej i polskiego prawa. Zgodnie z przepisami do żadnego soku owocowego czy też warzywnego nie można dodawać substancji konserwujących, barwników i aromatów innych niż otrzymane z owoców i warzyw, z których zostały wyprodukowane – zwraca uwagę dr Katarzyna Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywości i Żywienia.

W Unii Europejskiej, w tym Polsce, przepisy są do tego stopnia restrykcyjne, że do soków owocowych nie wolno również dodawać żadnych cukrów. Tym samym w naszym regionie nazwa sok owocowy gwarantuje, że w produkcie znajduje się tylko ten cukier, który znajdował się w owocach, z których sok powstał.

Oprac. Red.

Print Friendly, PDF & Email

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ