Szampan, champagne, nazwę zawdzięcza Szampanii, regionowi w północno-wschodniej Francji, dziś głównemu miejscu produkcji. Jak podaje wiele źródeł, to właśnie tutaj powstał uwielbiany na całym świecie trunek.

Za pioniera musującego napoju uważa się francuskiego mnicha Dom Pierre Perignon. Odpowiedzialny za produkcję wina, w opactwie benedyktyńskim w małej wiosce Hautvillers, duchowny wytwarzał go mieszając ze sobą różne szczepy winogron.

Mimo, iż historycy do dziś dyskutują, kto jest prawdziwym ojcem szampana, to jednak najsłynniejsza jego odmiana, Dom Perignon, swoją nazwę zawdzięcza właśnie mnichowi pochodzącemu z regionu Grand Es.

Szampan jest produkowany bez sztucznego nasycania napoju dwutlenkiem węgla. Dwutlenek węgla tworzy się w nim na skutek naturalnego procesu dojrzewania wina w butelkach. Do butelek nalewa się młode, nie do końca przefermentowane wino, a następnie przechowuje się je w piwnicach, w pozycji lekko pochylonej w stronę korka butelki, w stałej temperaturze 3-5 °C.

W odróżnieniu od szampana, którego nazwa została zastrzeżona w 1911 r., inne francuskie wina musujące produkowane metodą szampańską nazywane są „mousseux”. Z kolei w Szampanii produkuje się również wina o słabej mocy, które noszą inne nazwy: czerwone (Bouzy), białe (Coteaux champenois) lub różowe (rosé des Riceys). Jednak w tej historycznej prowincji produkuje się głównie wina białe musujące ze szczepów winogron chardonnay, pinot noir i pinot meunier, które nazywane są po prostu „szampanem”, bez podawania szczegółów. Wina te uchodzą za doskonałe i dlatego są stosunkowo drogie.

We Francji powstała także pierwsza restauracja, dając tym samym początek niezwykle rozwiniętej branży gastronomicznej. Pierwszy lokal otworzył Francuz Boulanger w 1765 roku. Serwowano w im głównie zupy.

Mimo, że nie przetrwał zbyt długo, w ślad za nim, w Paryżu, zaczęto otwierać coraz więcej podobnych miejsc. Każde serwowało inne potrawy, które z czasem zaczęto zapisywać, tworząc w ten sposób pierwsze menu. Dziś w wielu z nich do posiłków można zamówić szampana.

Red.

Czytaj:

Jakie alkohole najchętniej piją Polacy?

Print Friendly, PDF & Email

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ