Oliwa z oliwek swoje przeciwmiażdżycowe właściwości zawdzięcza polifenolowi o nazwie hydroksytyrozol, który działa przeciwutleniająco.

Wykazały to badania naukowców z Uniwersytetu Chilijskiego w Santiago. Testowane gryzonie podzielono na dwie grupy, z których jedna była na prawidłowej diecie, w której tylko 10 proc. kalorii pochodziło z tłuszczów. W drugiej zwierzęta otrzymywały karmę o 60-proc. zawartości tłuszczów. W efekcie nastąpił u nich wzrost stężenia tzw. złego cholesterolu LDL; dobry cholesterol HDL pozostał na samym poziomie.

Niektórym myszom z menu wysokotłuszczowym przez 12 tygodni podawano również przeciwutleniacz hydroksytyrozol w dawce 5 mg na 1 kg masy ciała. U zwierząt tych aktywność enzymatyczna wątroby i skład kwasów tłuszczowych był podobny jak u myszy, które były karmione prawidłowo.

Według badaczy świadczy to o tym, że hydroksytyrozol odwraca niekorzystne działanie diety wysokotłuszczowej. Polifenol ten może mieć zatem kluczowe znacznie w przypadku korzystnego działania oliwy z oliwek.

Ten sam związek obniża poziom markerów wskazujących na wzrost oporności organizmu na działanie insuliny, jaką często obserwuje się u osób otyłych i na diecie bogatej w tłuszcze.

Oprac. ŁG

Print Friendly, PDF & Email

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ